20 maart 2020 – “Janta Curfew” tegen Coronavirus in India

Ondanks dat India dichter bij de oorspronkelijke uitbraak (in Wuhan, China) ligt dan Europa zijn er tot nu toe minder mensen besmet met het Corona virus. De Indiase patiënten bevinden zich voornamelijk in de staten Maharashtra (waar Mumbai in ligt) en Kerala (grenst aan Tamil-Nadu).  Ter vergelijking: op 19 maart waren er 167 geregistreerde patiënten in India t.o.v. 2460 in Nederland. Overleden zijn 4 mensen in India tegenover 76 in Nederland.

India bereidt zich uiteraard al wel voor op de komst van Covid-19. Mensen wordt gevraagd de komende weken binnen te blijven en zoveel als mogelijk thuis te werken. Conferenties, workshops, meetings gaan niet door en visa voor buitenlanders worden ingetrokken dan wel niet afgegeven. Scholen, theaters, toeristenplekken, sportlocaties en dergelijke zijn gesloten, vooralsnog tot 31 maart. School op JET is dus ook gesloten maar de examens voor de 10e en de 12e standard mogen worden afgenomen.

Donderdag hield Prime Minister Modi een toespraak. Hij riep op om niet in paniek te raken en niet te gaan hamsteren. Hij gaat een ‘Covid-19 Economic Response Task Force’ installeren om de branches te helpen die getroffen worden door het virus.

En ….. hij roept alle mensen op om op zondag 22 maart “Janta Curfew” te volgen. Dat wil zeggen: niet de straat op gaan en openbare plaatsen mijden van ’s ochtends 07.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur. Een soort avondklok dus …. maar dan overdag!

Lees meer over het Coronavirus in India op de site van NRC